Čo majú spoločné agilné metódy a kuchynský budík?

pomodoro.techniqueMožno ste už mali tú príležitosť zažiť naozaj funkčný Scrum. Prechádzate sa po miestnosti, kde sedí tím a vidíte, že jeho práca je ako dobre namazaný stroj. Na burndown charte je jasne vidieť, že to ide so sprintom dole z kopca, vývojári komunikujú, zákazník spolupracuje. Proste paráda. A potom si sadnete za svoj stôl a pozriete sa na tú hromadu práce, ktorú vám treba robiť. Dokumenty, ktoré treba spripomienkovať, články, ktoré ste chceli preštudovať a dopísať ten mail, ku ktorému sa neviete prinútiť. Možno si v takú chvíľu pomyslíte, aké by to bolo super, keby ste aj pracovali tak plynulo a efektívne. Aké by to bolo super, keby existoval Scrum pre jedného človeka. No. On možno aj naozaj existuje. Hovoria mu Pomodoro Technique.

Pomodoro je technika, ktorú pravdepodobne vymyslel Francessco Cirillo a jej hlavným účelom bolo udržať vaše sústredenie na to, čo práve robíte. Už to samo o sebe je dostatočný krok vpred, ale technika bola ďalej vylepšovaná, až sa z nej stal systém na riadenie času (time-management). Pomodoro technika má mechanické srdce, ktoré udiera v intervale presne jednej sekundy. Je to totiž kuchynský budík v tvare paradajky, ktorý odmeriava váš čas, počas ktoré sa máte sústrediť. Po 25 minútach si môžete dopriať 5 minútovú prestávku (dôležité je robiť čokoľvek iné, čo nesúvisí s predtým vykonávanou prácou) a potom si dať ďalšie pomodoro. Po štyroch pomodorách máte nárok na polhodinovú prestávku. Ak počas pomodora dokončíte úlohu zo zoznamu, škrtnete ju a ďalšie pomodoro venujete ďalšej položke. Podstatné je, že počas pomodora robíte len jednu vec, pre ktorú bolo pomodoro vyhradené a vyrušenie eliminujete podľa možnosti na čo najmenšiu mieru.

Možno zatiaľ nie je jasné, čo má pomodoro s agilnými metódami. Tak poďme ďalej. Zoznam úloh, ktoré pomocou pomodora máte spracovať (tzv. Today List), si plánujete každé ráno z takzvaného Activity List, kde máte všetky potenciálne úlohy. Čokoľvek, čo vás cez deň vyruší, si zapíšete do jedného z tých zoznamov podľa toho, aké je to súrne. A teraz tá zaujímavejšia časť. Pri plánovaní zoznamu pre daný deň odhadujete koľko pomodor vám daná činnosť zaberie a zo štatistík, ktoré si evidujete, viete koľko pomodor za deň približne stihnete, takže viete čo si pre daný deň máte naplánovať. Na konci každého dňa okrem toho robíte retrospektívu o tom, ako presne sa vám podarilo úlohy odhadnúť, koľko ste toho stihli, koľko ste mali vyrušení a podobne. Ok. A teraz poďme prekladať do reči Scrumu.

Každé ráno si z backlogu vyberiem do releasu úlohy, ktoré by som mal v tento deň stihnúť. Urobím to na základe odhadu, koľko sprintov mi bude trvať vykonanie úlohy a koľko sprintov priemerne stihnem za deň. Následne spustím sériu sprintov. Počas sprintov nemením na čom pracujem. Keď sprint skončí, oddýchnem, prehodnotím, čo by som mal robiť ďalší sprint a spustím ho. Na konci releasu robím retrospektívu, aby som vyhodnotil svoju úspešnosť v odhadoch aj samotnej práci. Rozdiel medzi pomodorom a Scrumom je často krát len v použitom slovníku.

Tie metódy sú si tak podobné, že si viem predstaviť, že pomodoro je metóda, ku ktorej by sa dospelo používaním Scrumu na riadenie práce jedného človeka a jeho postupným prispôsobovaním. Z tejto podobnosti vyplývajú 2 zásadné výhody. Prvá výhoda je, že ak poznáte jednu z týchto dvoch metód, tú druhú pochopíte veľmi rýchlo. Druhá výhoda je, že rôzne techniky, postupy a vylepšenia pre jednu môžu byť aplikovateľné pre druhú.

Myšlienka o tejto podobnosti nie je tak úplne moja. Vysvetlenie pomodora s občasnými odkazmi na Scrum môžete nájsť v knihe Pomodoro Technique Illustrated od Steffana Nöteberga. Je to jedna z kníh o pomodore a podľa môjho názoru jedna z tých lepších. Ak by sa vám dostala do ruky, tak sa neľakajte obrázkov, ktoré vyzerajú, že ich kreslil žiak základnej školy (v skutočnosti to bol autor). Cieľom obrázkov je sprostredkovať ideu (jeden obrázok = jedna idea) a to sa podľa mňa darí. Autor vás postupne prevedie od dôvodov, prečo sa vôbec pomodorom zaoberať, cez jeho princípy, až po rôzne špeciálne vylepšenia a prípady použitia.

Scrum a pomodoro sú len iné obaly pre tie isté princípy. Každopádne nemusí byť pomodoro to jediné, čo sa vie vykľuť zo stretu sveta agilného riadenia a time managementu. Ak máte vlastné skúsenosti s používaním agilných metód na riadenie vlastnej práce, podeľte sa o ne…