Prečo Agile@Slovakia

Pred troma rokmi som sa začal aktívne venovať Scrumu, ktorý sa mi zapáčil nielen pre svoju jednoduchosť, ale hlavne kvôli tomu, čo som zažil pri jeho reálnom nasadení v praxi.

Ale pozabudol som sa predstaviť. Volám sa Dušan Kocúrek. Som zakladateľ skupiny Agile@Slovakia. Už viac ako 12 rokov pracujem v IT na rôznych pozíciách od vývoja, cez implementáciu a návrh procesov, až po projektový, produktový a operačný manažment tímov.

Ale späť k Scrumu. Tá okamžitá odozva v tíme, to “prebudenie” a aktivita bola jasným príznakom toho, že toto je cesta k zvýšeniu efektivity a vyššiemu vlastníctvu produktu v celom tíme.

Hlavný problém boli informácie ako začať. Ani nie tak informácie ako reálne skúsenosti a rady, o ktoré by sa dalo oprieť a rýchlejšie tak zaviesť Scrum samotný. Predísť tápaniu. Veľkou pomocou bola kniha Henrika Kniberga Scrum and XP from Trenches. Táto kniha plná praktických príkladov názorne ukázala čo to Scrum je a ako ho zapracovať. Na druhej strane otvorila množstvo otázok (ako odhadnúť veľkosť backlogu? prečo vlastne mám použiť veľkosť trička?, čo to je ten storypoint?  atď.)

Úsilie nájsť niekoho na Slovensku, kto by bol ochotný a schopný pomôcť, vyústilo do rozhodnutia vytvoriť skupinu, ktorá spojí ľudí aplikujúcich agilné techniky a vytvorí tak fórum otvorené diskusii, ochote napomôcť a podporiť celú komunitu.

Skupina Agile@Slovakia vznikala najprv len pomaly osobnými kontaktmi, neskôr pokračovala hostovaním na LinkedIn a dnes môžme konečne vyhlásiť, že máme náš spoločný blog. Blog, za ktorý sa musím poďakovať dvom Mariánom – Mariánovi Tkáčikovi a Mariánovi Skalskému.

Agile@Slovakia si kladie za cieľ nielen pasívny prístup, ale pokiaľ to bude možné aj aktívne podporovať členov tejto komunity. Jedným z takých príkladov je podpora účasti na vynikajúcej konferencii v  Kyjeve v októbri 2009.

Týmto blogom chceme umožiť publikovať informácie o Agile všetkým, ktorí majú o to záujem.

Ak máte záujem, kontaktujte ma prosím (dusankocurek at hotmail dot com) a zariadim Vám prístup.

 

Dušan Kocúrek

Agile@Slovakia Founder