ScrumImpulz 2018 už o chvíľu

Desať rokov sa zdá veľa, a napriek tomu mnohí tvrdia, že agilné praktiky sú ešte mladé.

V roku 2008 sme začali aplikovať Agile a mali sme o ňom, v porovnaní s dneškom, úplne iné predstavy. Agile vyzeralo v tej dobe rebelsky. Neprocesne, jednoducho, niečo pre nebyrokratov a praktikov. Skutočná disciplína a rozsah zmien, ktorú si vyžadujú, nebol zrejmý.

Nasledujúce roky sa niesli skôr v základných otázkach a objavovaní Scrum, Kanban, kontinuálnej integrácie, DevOps. Objavovanie zodpovednosti nových rolí ako produktový vlastník, alebo ScrumMaster. Hľadanie odpovedí na otázky typu: “Agile v banke, telco, vládnych projektoch (ani, aj tam), ako na rozpočet, hľadanie nástrojov“, a prvých implementácii Agile v odvážnejších firmách.

Pred štyrmi rokmi sa hrádza pretrhla. Prispeli k tomu aj príbehy z transformácií prezentovaných počas konferencie. Agile sa stalo zaujímavé pre skoro každú IT firmu. Začali dokonca meniť modus operandi – štruktúru tímov, otvoriť sa transparentne klientom, dokonca aj zmeniť biznis model, kde dodávateľ a klient sú partneri.

Posledné dva roky určujú budúcnosť

Nie je to iba záležitosť Agile. Má na tom podiel aj tlak trhu a konkurencieschopnosť. Nové technológie, ktoré sa inovujú rýchlejšie než kedykoľvek predtým. Nástup AI, machine learning, hlasovo ovládaných asistentov, automatizácia, cloud a digitálna transformácia firiem si vyžadujú rýchlosť.  K Agile sa pridáva aj obchod, marketing a prevádzka. Niektoré slovenské firmy dokonca prešli ešte radikálnejšiou transformáciou manažmentu do podpornej roly. Riešia systém práce, nie ľudí. Stávajú sa koučmi tímov.  Aj komplexné produkty sa dnes už tvoria agilnými praktikami. Plánuje sa spoločne, neraz 50 a viac ľudí. Klienti si uvedomujú, že musia investovať nielen do biznis vlastnosti, ale aj do technológie a do tímov.

Ako to bude ďalej s Agile?

Pozývame  vás na šiesty ročník konferencie ScrumImpulz, kde sa dozviete:

  • počas prednášok ako je na tom agile v slovenských firmách, 
  • budete sa môcť poradiť s ľuďmi z praxe počas Coaching kliniky
  • naučiť sa viac o Agile, Scrum, ScrumMastershipe a Product ownershipe počas verejných tréningov,
  • a možno aj zdieľať svoj príbeh počas Lighting Talks

 

 

 

  1. mája v Bratislave, Hotel Chopin,  sa dozviete:
  • ako sa to s Agile podarilo v známej slovenskej firme, ktorá už nie je startupom,
  • alebo vo firme staršej než 100 rokov,
  • ako sa učí na slovenských školách pomocou Scrum a ako to využiť vo firme,
  • ak na zmenu kultúry vo firme,
  • a samozrejme novinky od Agile mentorov zo zahraničia.

Prednášať bude Marina Schiffer (GER/SK), Martin Strigač (SK), Danko Kovatch (IL), Ján Majoroš (SK), Fernando Colleone (BR/CZ), Timofey Yevgrashyn (UA/GER) a Antonín Moravec (CZ). Ľudia, ktorí riadia firmy, tvoria produkty a implementujú projekty.

V Agile coaching klinike vám poradia aj Daniel Harcek, Zoltán Šipkai, Anna Oceľáková, Laci Medveczký, Roman Pieron a Ondrej Lašček. Ľudia, ktorí pracujú s agile tímami v “zákopoch”.

Jeden deň plný inšpirácie a otázok. Veľmi radi privítame aj Vás a vašich kolegov.

Viac na www.scrumimpulz.sk