AgileEE 2010

Cesta na konferenciu Agile Eastern Europe v Kyjeve sa začala veľmi skoro. Zámer bol vyhnúť sa dlhému čakaniu na hraniciach (4-6 hodín), ktoré sa na naše veľké prekvapenie vôbec nekonalo. Ukrajina dokonca zmenila procedúru a jeden zbytočný papierik bol z procesu odstránený. Žeby retrospektíva?

Samozrejme prekvapeniam sa nedalo nevyhnúť a prekvapením pre AgileSK bolo nakoniec dopredu dohodnuté a potvrdené ubytovanie, z ktorého však večer o 20:30 nič nebolo. V tomto momente sme museli “agilne” zareagovať  a prispôsobiť sa pomerne kritickému impedimentu.

Začiatok konferencie sa niesol v už tradičnej uvoľnenej atmosfére spolu s priateľskými  zvítaniami sa s Alexejom Krivitskym, Timofejom Yevgrashinom, Paulom Klippom, Robinom Dymondom atď. Je skutočne pravdou, že AgileEE je v porovnaní s ostatnými konferenciami ešte stále hlavne miestom opätovného stretnutia ľudí a nie tisícovým eventom vytvoreným hlavne ako obchod.

Najväčší problém bol vybrať si prezentácie, keďže mnohokrát boli v tom istom čase na iných pódiách.

Všetko začal Henrik Kniberg s prednáškou o princípoch Agile a Kanbanu. Henrik vysvetlil základné techniky odhadovania, poukázal na používanie XP techník, ako začleniť architektov do tímu. Nakoniec sme sa dozvedeli ako Kanban môže pomôcť, ako vizualizovať value stream aj na celoorganizačnej úrovni.

Mary Poppendick pokračovala s veľkým aplauzom. Je neuveriteľné ako táto dáma vie zaujať publikum od prvého momentu až do konca.  Začala s grófom Andrássom, z ktorého sa nakoniec vykľul Andy Groove, zakladateľ Intelu. Ak ste čítali jeho knihu o strategickom inflekčnom bode, tak Mary urobila  jeho pomocou opäť prepojenie inej oblasti do sveta vývoja softvéru s poukázaním paralel.

Celá jej prezentácia priniesla víziu a aj návrh na čom musí agile komunita pracovať do budúcnosti. Ide o Manažment 3, ktorý sa musí zamerať konečne na zákazníka, na zblíženie tímu so zákazníkom. Management 3 nás má naviesť ako “building the right thing, building the thing right”. Zaujímavým príkladom bolo IBM s jeho implementáciou WebSphere aj s výsledkami ako komunita pomohla IBM k výraznému úspechu tohto produktu.

Záver patril optimalizácii s príkladmi Amazonu a porovnania terminálu v Pekingu voči Heathrow.

“Treat people like volunteers. Manager job is marketing job, to sell ideas to people”

pokračovanie nabudúce….

One thought on “AgileEE 2010

  1. Pingback: Tweets that mention AgileEE 2010 - Agile@Slovakia -- Topsy.com

Comments are closed.