Daily stand-up dobre VI. – odpáľ to bez prípravy

V kanceláriách agilných IT firiem nastáva o 9:00 zvláštna vec. Informatici, o ktorých si väčšina ľudí myslí,  že sú svojim spôsobom zvláštni a nekomunikatívni, sa postavia do kruhu a začnú sa rozprávať.

Niektorí členovia tímu sa iba postavia a ‘odpália to’ priamo z hlavy. V takých prípadoch dosť často počuť tzv. “óóóhmovinu”: “Ohhhm, včera som robil, ohhhhm, dnes budem robiť, ohhhhm,….”.

Stretnutie sa takto zbytočne predĺži, óóóhmovina odváza pozornosť a znižuje koncentráciu. Ako sa teda mám ja, člen tímu, pripraviť na denné stretnutie?

Ako sa pripraviť na stand-up

ready steady go

Najčastejšie aplikovaným pravidlom je aktualizácia úloh pred stand-upom.

No ešte lepšie je mať ich aktuálne kedykoľvek. V podstate keď sa pozriete na kanban tabuľu, tak uvidíte kto na čom presne pracuje. Stav výrobnej linky.

Samozrejme, že padnú argumenty proti tejto aktuálnosti: “To mám posúvať kartyvždy po pár minútach? Prečo taká byrokracia?”. Nie, nemusíte. Nikto vás nenúti.

Zvážte ale argumenty prečo áno:

  • Lepšia samoorganizácia tímu. Viem, ktoré karty si môžem vziať a začať na nich okamžite pracovať. Bez obáv, že už na nej niekto pracuje a budeme tak zybtočne robiť na tej istej úlohe viacerí.
  • Lepšia sebaorganizácia. Princípy Getting Things Done  učia, že kľúčom k sebaorganizácii v dnešnom svete plnom úloh, je dať ich všetky preč z hlavy. Či už na papier alebo lepšie na tabuľu. Odbremeňte hlavy od úloh a vytvorte si tak priestor pre kreativitu, ktorá vás určite baví viac.
  • Vysielač problémov. Ak mám problémy s úlohou, tak ich okamžitá indikácia na karte (komentár alebo grafická značka) umožní rýchlejšie naštartovať ich riešenie. Nie až ráno po standupe.
  • Rýchlejšia akceptácia. Dokončením user story môže produktový vlastník okamžite začať s pripomienkovaním, resp. akceptáciou, hotovej práce. Musí sa ale dozvedieť, že story je hotová. Vy Skorá spätná väzba je predpokladom úspechu.
  • Presun karty je o sekundách. Neznalosť aktuálneho stavu bude o hodinách, popr. dni.

Paradoxne až distribuovaný stand-up vás naučí najefektívnejšej príprave.

Keďže musíte byť stručný a jasný, pripravíte si stav úloh pred poradou, napr. do Notepadu . Prejdete si svoje úlohy a pozriete sa na kandidátov na ďalšie. Potom, keď máte rozprávať, už iba vložíte pripravený text do Skype alebo Office Communicatora a rozprávate. Ostatní tak tieto informácie uvidia, aj keď kvalita linky nie je veľmi dobrá, alebo ak nerozumia vašej angličtine.

Pripravujete sa inak a funguje to? Napíšte o tom!